środa, 21 maja 2014

Jak jeść jarmuż??

Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy K, C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć (popularne są chipsy z jarmużu), gotować (jak każdą inną kapustę) oraz dodawać do zup i koktajli


Jarmuż niełatwo kupić, dlatego musimy się o niego upominać w sklepach i na bazarkach. Im częściej będziemy o jarmuż pytać, tym łatwiej będzie go dostać. Najczęściej sprzedawany jest w pęczkach.

Jego liście są piękne: intensywnie zielone lub cieniowane fioletem, efektownie poskręcane na brzegach.


Zielony Koktajl 
Bardzo łatwy do przyrządzenia. Idealny na lekkie śniadanie lub przekąskę. Oczyszczający i poprawiający metabolizm.
dla 1 osoby:


- 1 banan
- duża garść porwanego drobno jarmużu
- obrane ze skórki kiwi
- ½ awokado
- sok z ½ cytryny
- 1 cm obranego świeżego imbiru
- 100 ml wody

Składniki na chipsy
 liście jarmużu ( duża garść)
łyżka stołowa słodkiego syropu 
sok z połowy cytryny
cynamon
sol morska
łyżka oliwy 


Jarmuż odznacza się niską kalorycznością: 100 g to tylko 29 kcal a cena jego w ekologicznym sklepie zaczyna się od 7.00 zł.

Jak się dowiedziałam jarmuż możemy sami hodować w domowym ogródku
Uprawa jarmużu nie jest trudna. Warzywo to ma małe wymagania glebowe, można je uprawiać prawie na wszystkich rodzajach gleby, ale nie lubi gleb podmokłych oraz piaszczystych i kwaśnych. Jarmuż jest mrozoodporny (najbardziej odporne są odmiany niskie jarmużu). Po przemarznięciu liście jarmużu stają się delikatniejsze i mają lepszy smak (zawierają więcej cukrów i tracą goryczkę), dlatego jarmuż należy zbierać po pierwszych przymrozkach.

Jarmuż uprawia się z rozsady przygotowanej z nasion wysiewanych w maju lub czerwcu, którą sadzi się po 7 tygodniach, w rozstawie 50 x 50 cm. Warzywo można też uprawiać wysiewając nasiona bezpośrednio do gruntu w czerwcu lub w lipcu. 
Warzywo tworzy rozetę o szerokości i wysokości nawet do 1 metra.

Jarmuż najlepiej uprawiać po cebuli, sałacie, fasoli, marchwi, szpinaku, natomiast nie można go uprawiać na tym samym miejscu po innych roślinach kapustowatych.
Zbiór liści jarmużu zaczyna się późną jesienią i trw całą zimę. Liście zbiera się kilkakrotnie – jako pierwsze wyłamuje się liście najstarsze (dolne). 

Po pierwszych przymrozkach rośliny należy przykryć cienką warstwą słomy albo włókniną. Wczesną wiosną z dolnych części łodyg wybijają młode pędy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz